ایمنی و امنیت نگرانیهای اصلی است، زیرا آموزگاران و دانش آموزان زن اغلب در مناطق درگیر جنگ هدف قرار میگیرند و با تهدید خشونت، آزار و اذیت مواجه می شوند. دسترسی محدود به توسعه حرفهی بیشتر مانع در برابر آموزگاران زن میشود و رشد و سودمندی آنها را محدود میکند. علاوه بر این، جهتگیری جنسیتی در برنامه درسی و مواد آموزشی کلیشهها را تداوم میبخشد و آرزوهای دانش آموزان دختر را محدود میکند.
برنامههای آموزشی مؤثر آموزگاران باید با ارائه آموزش حساسیت فرهنگی، پروتوکولهای ایمنی و فرصتهای توسعه حرفهی در دسترس، به این چالشها بپردازند. تأکید بر اهمیت محتوای آموزش بیطرفانه و فراگیر برای ایجاد یک محیط یادگیری که در آن همه دانش آموزان بتوانند پیشرفت کنند، بسیار مهم است. با پرداختن به این ابتکارات آموزشی و مسایل خاص جنسیتی میتواند از توانمند سازی مربیان زن حمایت کند و در نهایت به تغییرات اجتماعی گستردهتر و پیشبرد برابری جنسیتی در افغانستان کمک کند.
5-1-1. موانع اجتماعی و فرهنگی
در افغانستان، ناهنجاریهای ریشهدار فرهنگی و اجتماعی اغلب مانع تعلیم و آموزش زنان و دختران میشود. مربیان زن بیشتر اوقات با مقاومت جوامع محافظهکار مواجه میشوند که نقشهای جنسیتی سنتی را بر آموزش و توسعه حرفهای زنان ترجیح میدهند. برای رفع این موانع، برنامههای تربیت آموزگار باید شامل آموزش حساسیت فرهنگی باشد که مربیان را با استراتیژیهای برای تعامل با جوامع، حمایت از آموزش دختران و به چالش کشیدن کلیشههای جنسیتی مجهز کند.
5-1-2. نگرانیهای ایمنی و امنیتی
ایمنی و امنیت آموزگاران و دانش آموزان زن از نگرانیهای مهم است. بسیاری از آموزگاران زن با تهدید خشونت، آزار و اذیت و ارعاب، به ویژه در مناطق متأثر از درگیری مواجه هستند. برنامههای آموزشی باید شامل پروتوکولهای ایمنی و آموزش دفاع شخصی و همچنین راهنمایی در مورد چالشهای امنیتی باشد. ایجاد شبکههای پشتیبانی و طرحهای واکنش اضطراری میتواند منابع مورد نیاز برای محافظت از خود و دانشآموزان را در اختیار مربیان زن قرار دهد.
5-1-3. دسترسی محدود به توسعه حرفهای
آموزگاران زن در افغانستان اغلب به دلیل محدودیت های جغرافیایی، مالی و اجتماعی دسترسی محدود به فرصتهای توسعه حرفهای دارند. برنامههای آموزش باید بر ایجاد فرصتهای یادگیری قابل دسترس و انعطاف، مانند کورسهای آنلاین و کارگاههای محلی تمرکز کنند. علاوه بر این، ارائه بورسهای آموزشی و حمایت مالی میتواند برای غلبه بر موانع اقتصادی کمک کند و زنان بیشتر را قادر میسازد تا در فعالیتهای توسعه حرفهای شرکت کنند.
5-1-4. تعصب جنسیتی در برنامه درسی و مواد آموزشی
برنامه درسی و مواد آموزشی در افغانستان اغلب منعکس کنندهی جهتگیریهای جنسیتی است، نقشهای سنتی را تقویت میکند و آرزوهای دانش آموزان دختر را محدود میکند. برنامههای آموزشی باید بر اهمیت محتوای آموزش بیطرفانه و فراگیر تاکید کنند. مربیان باید در توسعه و استفاده از مواد آموزش ببینند که کلیشهها را به چالش میکشد و برابری جنسیتی را ترویج میدهد و محیطی را ایجاد میکند که همه دانش آموزان بتوانند در آن پیشرفت کنند.