در زیر چند نمونه از اقداماتی که سازمانهای غیر دولتی آموزشی میتوانند انجام دهند آورده شده است:
▪️ایجاد یک چارچوب مشترک با کمک کنندگان برای تعریف واضح اهداف و مقاصد برنامه تربیت آموزگار. به عنوان مثال، گنجانیدن اهداف خاص مرتبط با افزایش مشارکت آموزگاران زن و آموزش در مورد آموزشهای حساس به جنسیت، در صورتی که یک اهداکننده، برابری جنسیتی را در اولویت قرار دهد.
▪️ایجاد مشارکت شاخصهای عملکرد کلیدی با اهدا کنندگان مرتبط و قابل اندازهگیری، مانند تعداد آموزگاران آموزش دیده، بهبود در نمرات شایستگی آموزگاران، معیارهای عملکرد دانش آموز و میزان حفظ و نگهداری آموزگاران آموزش دیده.
▪️ایجاد الگوهای گزارش معیاری که با الزامات اهدا کنندگان، از جمله بخشهای برای دادههای کمی (به عنوان مثال، تعداد جلسات آموزشی انجامشده، اندازه شمولیت) و دادههای کیفی (مانند فیدبک آموزگاران، مطالعات موردی) هماهنگ باشد. ارائه گزارشهای منظم برای حفظ شفافیت و ارائه دیدگاه متداوم در مورد پیشرفت برنامه.
▪️مشارکت ذینفعان مختلف، از جمله آموزگاران، مدیران مکاتب، اعضای جامعه و اهدا کنندگان، در فرآیند ارزیابی از طریق روشهای ارزیابی مشارکتی مانند بحثهای گروه متمرکز، نظرسنجیها و جلسات ذینفعان.
▪️استفاده از ابزارهای دیجیتال برای جمعآوری، تجزیه و تحلیل دادهها در زمان واقعی، مانند برنامههای تلفن همراه و پلتفرمهای آنلاین برای جمعآوری دادهها در مورد حاضر بودن آموزگار، سودمندی آموزش و نتایج دانش آموز. این ابزارها میتوانند گزارشها و داشبوردهای بلادرنگ تولید کنند که هم برای سازمانهای غیر دولتی و هم برای اهدا کنندگان قابل دسترسی است.
▪️ایجاد حلقههای فیدبک برای یادگیری متداوم از یافتههای نظارت و ارزیابی و تطبیق برنامه بر اساس آن. برای مثال، اگر دادهها نشان میدهد که مدلهای آموزشی خاص کمتر مؤثر هستند، برنامه را برای بهبود آن مناطق تنظیم کنید. برگزاری کارگاههای منظم و بررسی جلسات با اهدا کنندگان برای بحث در مورد یافتههای نظارت و ارزیابی و توافق در مورد تنظیمات لازم.
▪️سرمایه گذاری در ایجاد ظرفیت کارکنان محلی در شیوههای نظارت و ارزیابی، از جمله آموزش در مورد روشهای جمع آوری دادهها، تکنیکهای تجزیه و تحلیل و معیار های گزارش. این به گروپهای محلی قدرت میدهد تا فرآیندهای نظارت و ارزیابی قوی را حتا پس از پایان بودجه اهدا کنندگان حفظ کنند.
▪️همسویی فعالیتهای نظارت و ارزیابی با سیاستها و معیار های آموزشی ملی از طریق همکاری با وزارت معارف برای اطمینان از اینکه برنامههای تربیت معلم مطابق با معیار های ملی است و به اهداف کلی آموزشی کشور کمک میکند. این همسویی همچنان میتواند به نیروی حمایت و منابع بیشتر از سوی دولت کمک کند.