چالشهای پیش روی بخش آموزش
بخش معارف افغانستان به طور قابل توجه تحت تأثیر چندین دهه درگیری قرار گرفته است که منجر به تخریب گسترده زیربنا ها، جابجایی جمعیتها و اختلال در تحصیل شده است. تأثیر تعارض بر آموزش چند وجهی است و به طرق مختلف بر دسترسی، کیفیت و برابری تأثیر میگذارد.
تأثیر بر دسترسی
خشونت و نا امنی ناشی از درگیری منجر به تعطیلی مکاتب، جابجایی آموزگاران و دانش آموزان و محدودیت در رفت و آمد شده است و دسترسی اطفال به آموزش را دشوار کرده است. در مناطق متاثر از درگیری، مکاتب ممکن است هدف حملات قرار گیرند که دسترسی به آموزش را برای جمعیتهای آسیب پذیر بیشتر به خطر میاندازد.
تاثیر بر کیفیت
کیفیت آموزش در افغانستان به دلیل عوامل مانند کمبود معلم و منابع و اختلال در یادگیری ناشی از خشونت و آوارگی ناشی از درگیری به خطر افتاده است. در بسیاری از موارد، مکاتب فاقد امکانات و مواد اولیه هستند که مانع آموزش و یادگیری مؤثر میشود.
تأثیر بر حقوق صاحبان سهام
درگیری نا برابریهای موجود در دسترسی به آموزش را تشدید میکند و به طور نامتناسب بر گروههای به حاشیه رانده شده مانند دختران، کودکان دارای معلولیت و افراد آواره داخلی تأثیر میگذارد. به طور ویژه آموزش دختران به شدت تحت تأثیر موانع فرهنگی، نا امنی و حملات به مکاتب دخترانه قرار گرفته است.
راهبردهای مقابله با تأثیر تعارض
.1حفاظت از مکاتب و زیربنا های آموزشی
اجرای اقدامات برای حافظت از مکاتب و زیربنا های آموزشی در برابر حمله، از جمله تقویت تدابیر امنیتی، ترویج احترام به بیطرفی مکاتب و تعامل با گروههای مسلح برای حمایت از حق آموزش در نظر گرفته شود.
مثال: دولت افغانستان با سازمانهای بینالمللی و رهبران جامعه برای ایجاد مناطق امن در اطراف مکاتب و مذاکره با گروههای مسلح به منظور احترام به حرمت فضاهای آموزشی همکاری کند.
.2ارائه محیطهای آموزشی ایمن
اطمینان حاصل کنید که مکاتب محیطهای آموزشی ایمن و حمایتی را برای دانش آموزان و آموزگاران فراهم میکنند، از جمله خدمات حمایت روان اجتماعی، برنامههای حل تعارض و فعالیتهای افزایش آگاهی در مورد حقوق و حمایت از کودکان.
مثال: سازمانهای غیر دولتی با مکاتب همکاری میکنند تا برنامههای آموزش صلح را اجرا کنند که مهارتهای حل تعارض را به شاگردان آموزش میدهد، تحمل و احترام به تنوع را ترویج میکند و خدمات مشاورهای را برای شاگردان آسیب دیده از ضربهی روحی ارائه میدهد.
.3تقویت ظرفیت آموزگار
برای تجهیز مربیان به مهارتها و دانش مورد نیاز برای حمایت از شاگردان در مناطق متأثر از درگیری، در برنامههای آموزش آموزگاران و توسعه حرفهای سرمایه گذاری کنید. آموزگاران نقش مهم در ارائه ثبات، تداوم و حمایت عاطفی برای شاگردان در بین نا ملایمتها دارند.
به عنوان مثال: وزارت معارف کارگاههای آموزشی برای آموزگاران در مورد آسیب آموزش، راهکردهای مدیریت صنف درسی در مناطق درگیری، و شیوههای برای رسیدگی به نیازهای روانی-اجتماعی دانش آموزان ترتیب میدهد.
مناطق درگیری چالشهای منحصر به فردی را برای ارائه آموزش و پرورش از جمله نا امنی، جابجایی، فقدان زیربنا ها و دسترسی محدود به منابع ارائه میکنند. علیرغم این چالشها، آموزش برای ارتقای ثبات، تاب آوری و انسجام اجتماعی در جوامع متأثر از درگیری ضروری است.