ترویج تنوع و مشارکت در برنامههای آموزشی مستلزم ایجاد محیطهای یادگیری است که به هویتها، دیدگاهها و تجربیات منحصر به فرد همه یاد گیرندگان، مربیان و ذینفعان ارزش و احترام میگذارد. برنامههای آموزشی با پذیرش تنوع و تقویت مشارکت میتوانند نتایج یادگیری را افزایش دهند، انسجام اجتماعی را ارتقاء بخشند و یاد گیرندگان را برای پیشرفت در دنیای چند فرهنگی آماده کنند.
جنبههای کلیدی ترویج تنوع و مشارکت در برنامههای آموزشی
13-1-1. آموزش فرهنگی پاسخگو: ترویج تنوع و مشارکت مستلزم اتخاذ یک آموزش فرهنگی پاسخگو است که زمینههای فرهنگی، زبانها و تجربیات زیسته فراگیران را شناسایی و تأیید کند. شیوههای آموزشی پاسخگوی فرهنگی دیدگاهها، مواد و ستراتیژیهای آموزشی متنوع را در بر میگیرد که منعکس کننده تنوع فرهنگی فراگیران است و موفقیت تحصیلی و شایستگی فرهنگی را ارتقاء میدهد.
13-1-2. برنامه درسی فراگیر و مواد: ترویج تنوع و مشارکت شامل توسعه برنامه درسی فراگیر و مواد آموزشی است که منعکس کننده دیدگاهها، هویتها و تجربیات گوناگون است و به مسائل عدالت اجتماعی، برابری و حقوق بشر میپردازد. طراحی برنامه درسی فراگیر، بازنمایی، تنوع و ارتباط در محتوای یادگیری را تضمین کرده، تفکر انتقادی و همدلی را ترویج میکند و حس تعلق و تأیید را در بین فراگیران تقویت میبخشد.
13-1-3. بازنمایی و الگوهای نقش متنوع: ترویج تنوع و مشارکت مستلزم حصول اطمینان از بازنمایی و الگوهای نقش متنوع در مواد آموزشی، منابع و محیطهای آموزشی است که منعکس کننده تنوع هویت، سوابق و تجربیات فراگیران است. بازنمایی متنوع، دید و اعتبار مثبت را برای گروههای کمنمایش فراهم میکند، کلیشهها و سوگیریها را به چالش میکشد و فراگیران را تشویق میکند تا آرزوها و پتانسیلهای خود را در زمینهها و رشتههای مختلف دنبال کنند.
13-1-4. دسترسی و پشتیبانی عادلانه: ترویج تنوع و مشارکت شامل تضمین دسترسی عادلانه به فرصتهای آموزشی و خدمات پشتیبانی برای همه فراگیران، صرف نظر از پیشینه یا شرایط آنهاست. برنامههای آموزشی باید به موانع دسترسی، مشارکت و موفقیت مانند وضعیت اجتماعی-اقتصادی، نژاد، قومیت، زبان، ناتوانی، جنسیت، گرایش جنسی یا هویت بپردازند و مداخلات و حمایتهای هدفمند را برای ارتقاء نتایج و فرصتهای عادلانه برای همه یاد گیرندگان ارائه دهند.
13-1-5. اشتراک و مشارکت جامعه: ترویج تنوع و مشارکت مستلزم مشارکت خانوادهها، جوامع و ذینفعان به عنوان شریک در آموزش برای ایجاد محیطهای یادگیری فراگیر و خوشایند است که به تنوع ارزش میدهد، درک فرهنگی را ارتقاء میدهد و تفاوتها را گرامی میدارد. مشارکت جامعه، همکاری، تصمیم گیری مشترک و اقدام جمعی را برای رفع موانع سیستمی، ترویج عدالت اجتماعی و پیشبرد برابری و مشارکت در آموزش را تقویت میکند.
مزایای ترویج تنوع و مشارکت در برنامههای آموزشی
▪️نتایج یادگیری پیشرفته: ترویج تنوع و مشارکت نتایج یادگیری را با ایجاد محیطهای یادگیری فراگیر و پاسخگوی فرهنگی که فراگیران را سهیم میسازد؛ ترویج تفکر انتقادی، موفقیت و پیشرفت تحصیلی را برای همه دانش آموزان تقویت میکند.
▪️صلاحیت و درک فرهنگی: ترویج تنوع و مشارکت، شایستگی و درک فرهنگی را در میان یاد گیرندگان، مربیان و ذینفعان تقویت میکند و آنها را قادر میسازد تا در زمینههای فرهنگی متنوع حرکت کنند. به طور مؤثر در میان تفاوتها ارتباط برقرار کرده و با احترام و همدلی با افراد و جوامع مختلف تعامل کنند.
▪️انسجام اجتماعی و ایجاد جامعه: ترویج تنوع و مشارکت انسجام اجتماعی و انعطاف پذیری جامعه را با تقویت احترام متقابل، همدلی و همبستگی بین فراگیران و ذینفعان مختلف، ترویج روابط بین گروهی مثبت و پرورش جوامع یادگیری فراگیر و عادلانه که تنوع را جشن میگیرند و عدالت اجتماعی را ترویج میکنند، ایجاد مینماید.
▪️ برابری و دسترسی: ترویج تنوع و مشارکت، برابری و دسترسی در آموزش را با پرداختن به موانع سیستمی، سوگیریها و نابرابریهای که مانع از فرصتها و نتایج آموزشی برای گروههای به حاشیه رانده شده و کم نمایندگی میشوند، افزایش میدهد و تضمین میکند که همه فراگیران دسترسی عادلانه به آموزش، منابع و خدمات پشتیبانی با کیفیت دارند.
▪️آمادگی برای شهروند جهانی: ترویج تنوع و مشارکت فراگیران را برای شهروند جهانی از طریق پرورش شایستگی بین فرهنگی، آگاهی جهانی و مسئولیت اجتماعی، توانمند ساختن آنها برای مشارکت مثبت در جوامع متنوع و به هم پیوسته، دفاع از حقوق بشر و عدالت اجتماعی و رسیدگی به چالشهای پیچیده جهانی به صورت مشترک آماده میکند.